Gyakran ismételt kérdések

1.  Meddig tart a kivitelezés?

 A kivitelezési munkák 2014 augusztusában kezdődtek meg, a komplexumot várhatóan 2015. szeptemberében adják át.

 2. Milyen fejlesztések és szolgáltatások valósulnak meg a beruházás folyamán?

 Korai intervenció és fejlesztés

A projekt keretében egyedülálló diagnosztikai centrum épül, ahol a szakemberek még iskolás kor előtt megkezdhetik a speciális munkát a 0-6 éves korú, fejlesztésére szoruló gyermekekkel, akiknek így nagyobb esélyük lesz a lehető legteljesebb életet élni.

 

 • Egészségügyi- és szociális rehabilitáció – mozgássérült emberek komplex rehabilitációja

A mozgássérült emberek komplex rehabilitációja az aktív életre való felkészítésre helyezi a hangsúlyt. A projekt során így kialakítanak egy ability-parkot és egy próbalakást, ahol a megváltozott képességű embereknek lehetőségük lesz elsajátítani a szükséges eszközök használatát.

 • Kiegészítő funkciók

  • Szállás / bentlakás
   A beruházás keretében létrejövő szálláshelyek egy részét mozgássérült felnőttek és diákok egyénileg vagy csoportosan, kísérőikkel vagy szakemberek által nyújtott személyi segítséggel is használni tudják.

  • Sportlétesítmény
   A komplexumban megvalósuló rekreációs- és sportszolgáltatások célja szabadidős lehetőségek biztosítása akadálymentes, integrált környezetben, speciális sporteszközök – például parakajak és paravitorlás – segítségével.

  • Oktatás
   A központban készítik majd fel az agárdihoz hasonló intézetek leendő dolgozóit, illetve a szolgáltatásokat igénybevevők családját is.

 3. Miért fontos a VVSI fejlesztése?

 A 40 éves múltra visszatekintő Velencei-tavi Vízi Sportiskola Európa egyik olyan sportközpontja, amelyben mind a három olimpiai vizes sportág – kajak-kenu, vitorlázás, evezés – oktatásával foglalkoznak. A magas szintű nevelői, edzői munka eredményeképpen ifjúsági és felnőtt olimpiai dobogós helyezettek, világbajnokok kerültek ki a VVSI „falai” közül. Amilyen gazdag sikerekben és eredményekben a sportiskola múltja, legalább olyan tartalmas, a társadalom számára még hasznosabb jövőképet terveztek a fenntartók a következő évekre. A VVSI agárdi telephelye az elmúlt évtizedek alatt elavult, az új feladatokhoz, a széleskörű funkciókhoz szükségessé vált a létesítmények felújítása és fejlesztése, új épületekkel való bővítése, hogy egy egyedülálló, európai színvonalú, minden igényt kielégítő komplexum jöhessen létre.

 4. Mi a beruházás célja?

 A projekt célja egy olyan hiánypótló mintaintézmény létrehozása, amelya fogyatékkal élők számára nyújt segítséget a korai intervenció, a rehabilitáció és az önálló életvezetési képességek elsajátításában. Cél továbbá a minél szélesebb körben megvalósítandó szemléletformálás, melynek keretében a fogyatékkal élők és az aktív életet élők találkozhatnak és közös tevékenységek gyakorlásával segíthetik elő egymás elfogadását.

 5. Mik lesznek a projekt eredményei?

 Az új létesítményben egy jól működő diagnosztikai és fejlesztő, azaz családközpontú intervenciós rendszert alakítanak ki. A komplexum évente 1500 gyermek befogadására lesz alkalmas, de a létesítményben az őket kísérő családtagok számára is kialakítanak szálláshelyet.

A mozgássérült emberek komplex rehabilitációja az aktív életre való felkészítésre helyezi a hangsúlyt, és ezzel elősegíti, hogy a társadalomba való integrálásuk a lehető legnagyobb önállóság elérésével történjen. A felnőttek esetében a regionális szervekkel együttműködve évi 200 fős részvétellel számolnak.

A komplex szolgáltatások támogatják a fogyatékkal élőket társadalmi helyük, szerepük helyreállításában. Az új, hiánypótló, a rászorulókat és azok családját támogató ellátórendszert igénybe vevők lehetőséget kaphatnak minél teljesebb életet élni. Az itt eltöltött idő alatt a hozzátartozóknak olyan pihenési, kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, ami átsegíti a családokat a küzdelmes hétköznapokon. A beruházás keretében kialakításra kerülő akadálymentesített strandrész pedig a komplexum fejlesztő- és rehabilitációs szolgáltatásait igénybe vevőkön túl természetesen a környéken lakókat és itt nyaralókat is várja, a korábban megszokottak szerint.

 6. Melyik szervezet a projekt kedvezményezettje?

 A projekt kedvezményezettje a VVSI ingatlanok vagyonkezelését ellátó, 100%-ban állami tulajdonban lévő Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.

 7.  Mekkora összegből valósul meg a projekt?

 A „Komplex Rehabilitáció Gárdonyban” című, TIOP-3.5.2-12/1-2013-0001 azonosítószámú projekt egy, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával bruttó 2,25 milliárd forintból megvalósuló beruházás.

 

Szeptember 2017
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1